Görsellerin telif hakları saklıdır ve onları indirme izniniz yoktur. İndiren, izinsiz kullanan kişiler yasal yükümlülükleri kabul etmiş sayılır.

Close
En son neler yazdım?

Namaz sancıma ilaç, yanık yerime merhem. Onsuz ebedi hayat benim olsa istemem..

Genel / 17 Nisan 2021

PIC

PIC Nedir?

PIC (Peripheral Interface Controller, “Çevresel Arabirimlerin Kontrolü”) Microchip firmasının ürettiği programlanabilir entegrelerdir.

İlk üretildiklerinde 12 bitlik ve tek sefer programlanabilme özelliği olan PIC’ler teknolojinin gelişmesiyle hızlı bir şekilde geliştiler. Günümüzde maliyetlerinin uygun olması, giriş/çıkış birimlerinin olması, kesme işlemlerinin yapılabilmesi ve hafızalarının ilk üretilen PIC’lere göre çok daha fazla olması ve birçok kez programlanıp silinebilmesi gibi daha birçok neden kullanım alanlarını oldukça genişletmiş ve çok fazla tercih sebebi olmasına neden olmuştur.

PIC Çeşitleri Nelerdir?
PIC’ler C serisi ile üretilmeye başlanarak günümüzde bir çok çeşiti ve F serileri vardır.. C serileri sadece bir kez programlanabilmekte olduğundan hobi amaçlı uygulamalarda çok fazla tercih edilmezler. Özellikle başlangıç aşamasında ve uygulama geliştirme aşamasında en çok kullanılan PIC’ler; PIC16F84, PIC16F628A, PIC16F877, PIC18F452’dir.

Neler Yapabiliriz?
Sayıcı, saat, dimmer, pwm uygulamaları, motor kontrolü, analog/dijital dönüştürücü, çoklayıcı, zamanalyıcı, kayan yazı uygulamaları, haberleşme, robot teknolojileri, hobi uygulamaları, otomasyon sistemleri gibi daha birçok alanda çok farklı uygulamalarda kullanılabilir. Kullanım alanı tamamen sizin bilgi ve tecrübelerinize bağlı olarak değişmektedir.

Nasıl Öğrenebilirim?
Öncelikle programlama dillerinden en az birisine hakim olmalısınız. Assembly, C, Basic, Java, Proton gibi bir çok programlama diliyle mikrodenetleyicinizi programlayabilirsiniz. Hangi programı kullanırsanız kullanın mikrodenetleyicinize yazdığınız ğrogramı yüklerken kullandığınız arayüz programınızı makine diline çevirecektir. Günümüzde en çok kullanılan diller sırasıyla; Assembly, C ve Basic dilleridir. Assemly dilini kullanmak diğer iki dile göre zor daha zor olduğundan çok fazla tercih edilmesede programlamada en fazla detaya inebileceğiniz dildir. Kullanım alanının fazla olması ve Assemly diline göre daha kolay olmasından dolayı en fazla tercih edilen dil C dilidir. Basic dili ise adından da anlaşılacağı üzere çok basit ve neredeyse konuşma diline yakın bir dildir. Kullanımı oldukça basit ancak diğer dillerin yanında bazen yetersiz kalabilmektedir.

Programlama dili biliyoruz peki ya sonra? Programınızı derleyebileceğiniz Micro Code Studio, CCS C, PIC C gibi derleyicilerden en az bir tanesini bilgisayarınıza yüklemiş olmalısınız.

Bir diğer ihtiyacınız olan şey ise; PIC programlayıcı. Yani programınızı mikrodenetleyicinin içine yükleyebileceğiniz bir elektronik devre. Piyasada çok fazla çeşitte programlayıcı bulunabilmektedir. PIC Kit2, PIC Kit3, K150 gibi programlayıcılar en çok tercih edilenler arasındadır.

Bilmeniz gereken bir diğer durum ise tüm bunlar asla yeterli olmayacaktır. Çünkü mikrodenetleyici basit bir led yak/söndür uygulamalarının dışında hemen hemen hiçbir uygulamada tek başına kullanılamazlar. Çıkış akımları oldukça sınırlıdır ve hemen her projede çıkışlardan sonra bir yükselteç veya sürücü devresi kullanılır. O yüzden elektronik bilginizinde oldukça iyi olması gerekmektedir. Bir yükselteç devresi nasıl olabilir? Transistör mü kullanmalıyım yoksa MOSFET mi yada IGBT mi yada bunların yerine rölelerimi tercih etmeliyim gibi sorulara yanıt verebilmeniz gerekmektedir.

Öğrenebilmek için ise en güzel yöntem bol bol program yazıp uygulama yapmaktır. Program yazmak çok nankör bir iştir. Sizi günlerce uykusuz bırakabilir, yemeklerinizi yedirtmez, basit bir virgül koymadığınız için saatlerinizi alabilir ve tüm bunlar yetmiyormuş gibi kısa bir süre dahi olsa ilgilenmediğinizde size sırtınızı dönebilir. O yüzden ne kadar çok örnek uygulama o kadar çok başarı demektir.

Son Yazılar